Çfare eshte i ashtuquajturi ”GAZ”?

Gaz i lengezuar nafte kur perdoret si karburant per makinat eshte nje perzjerje propane dhe butani , te cilet jane nje nenprodukt I nxjerrjes dhe perpunimit te naftes.

Impiantet e gazit ne keshillojme qe te mbani ne bagazh kit riparim gome qe konsiston ne nje bobpul te vogel qe e ngjit dhe e fryn gomen.

Nga vjen “GAZI” ?

40% vjen nga rafinimi I naftes kurse pjesa tjeter  (60% ) vjen nga burime natyrale. Gazi nen presion atmosferik eshte I gazte per nen pak presion ai kthehet I lengshem.

 

Impiantet e gazit ne keshillojme qe te mbani ne bagazh kit riparim gome qe konsiston ne nje bobpul te vogel qe e ngjit dhe e fryn gomen.

Si funksoionon nje impiant gazi per automjete ?

Instalimi shton një tjetër sistem karburanti bashkë me një serbator tjetër (bombula e gazit) e cila zakonisht vihet në vendin e gomës rezervë. Ky instalim e bën makinën të aftë të punojë me të dy llojet e karburanteve (benzinë dhe gaz).

Impiantet e gazit që kanë bombul në vend të gomës rezervë, ne këshillojmë që të mbani në bagazh një kit riparim gome që konsiston në një bombul të vogël që e ngjit dhe e fryn gomën.

Mund te kthehet nje makine nafte me gaz?

Po edhe jo… Automjeteve qe punojne me nafte mund ti instalohet impiant gazi …por tek motorrat e naftes makina punon kryesisht me nafte dhe gazi I shtohet ne menyre komplementare naftes dhe kursimi ne lek eshte max 10% gje qe tek automjetet e vogla e ben te paperfillshem kursimin ne raport me koston e investimit te impiantit te gazit. Nga ana tjeter ky eshte nje opsion mjaft I mire per automjetet e renda qe bejne shume kilometra( kamiona, autobuza etj) gjithashtu instalimi I gazit ne motorrat e naftes ul shume ndotjen e NOx qe ka nafta .

Impiantet e gazit ne keshillojme qe te mbani ne bagazh kit riparim gome qe konsiston ne nje bobpul te vogel qe e ngjit dhe e fryn gomen.

Mund ta demtoje motorrin ?

Po edhe jo … kryesisht problem I gazit jane temperaturat e shkarkos,  jane me te larta se te benzines dhe kjo ndikon ne jetegjatesine e valvulave te shkarkos, te cilat mesatarisht pas 100.000 kerkojne rregjistrtrim dhe pas 200- 250 mije km mund te mendojme qe ti nderrojme.  Ky eshte disavantazhi I vetem sepse avantazhet e tjera( pervec  anes monetare) jane :

1-      Gazi eshte shume I paster nuk le skorje ne motor po te zberthejme nje motor qe ka punuar ne gaz eshte shume I paster.

2-      Gazi ka octane me te larte se benzina(sidomos ne krahasim me benzinen tone) dhe motorri punon me mire se me benzene.

3-      Gazi kur hyn ne dhome te djegjes te motorrit eshte I gazte dhe nuk perzihet me vajin e motorrit sic ben benzina e cila me kalimin e kohes e prish vajin. Çdo te thote kjo? Intervalet e nderrimit te vajit te motorrit behen me te gjata.

Eshte impianti i gazit i sigurte?

Testet e perplasjes dhe te zjarrit qe kryejne impiantet e gazit te certifikuara  kane vertetuar integritetin dhe fortesine e bombulave te gazit te cilat e bejne makinen me te sigurte se benzina. Ne qofte se do te shikonit ne bombul gazi per automjete do te habiteshit sa te renda dhe te trash e kane spesorin 3-4mm.

Sot ne bote ka afersisht 8.000.000 automjete qe punojne me gaz dhe nder kto jane edhe makinat e disa nga njerezve me te famshem ne bote. Per shembull limusina e presidentit te Shteteve te Bashkuara te Amerikes dhe Rolls Roys e Mbretereshes te Anglise punojne me GAZ.

Do te kete makina ime humbje fuqie?

JO. Ne qofte se impianti eshte bashk kohor dhe  montohet edhe (“Truri” elekronik I impiantit) kalibrohet sic duhet

Sot ne bote ka afersisht 8.000.000 automjete qe punojne me gaz dhe nder kto jane edhe makinat e disa nga njerezve me te famshem ne bote. Per shembull limusina e presidentit te Shteteve te Bashkuara te Amerikes dhe Rolls Roys e Mbretereshes te Anglise punojne me GAZ.

Ka rendesi cfar impianti vendos ne automjetin tim?

Patjeter qe po… Impiantet e teknologjise te vjeter me “Pulmon “  nuk rekomandohen fare( konsum I larte gazi, arome gazi brenda dhe jashte makines, makina nuk ka te njejten fuqi etj). Impiantet sekuencial modern punojne me injektore dhe jane shume te ngjashem me benzinen. Por jo te gjitha impiantet sekuenciale jane njesoj cilesia dhe jetegjatesia e komponenteve variojne shume. Edhe konsumi varion nga njeri system tek tjetri.

Ku mund ta furnizoj makinen time?

Pothuajse cdo pike karburanti ne shqiperi ka furnizim per automjetet me gaz. Edhe ne qofte se gazi mbaron makina automatikisht kalon ne benzene.

Duhet ti kryej sherbime impiantit te gazit?

Patjeter, eshte e rendesishme qe cdo 10.000-15.000. Ne mund te kryejme servis per shume impiante gazi:  Landi Renzo, Brc, Lovato, Zavoli, Apollo, etj.

Çfare ndodh ne rast se me me shpohet goma?

Impiantet e gazit ne keshillojme qe te mbani ne bagazh kit riparim gome qe konsiston ne nje bobpul te vogel qe e ngjit dhe e fryn gomen.

© Copyright 2017 TAG SERVIS TIRANA AUTO GAS