Shtimi i fuqise motorrike nepermjet riprogramimit te centralines filloi ne fillim te viteve 90′ me hyrjen e e kontrollit elektronik te makines. Kompjuteri pervec funksioneve te tjera kontrollon kohen ndezjen ,kohen e hapjes te injektoreve, presionin e turbos etj. Duke ndryshuar keto parametra eshte e mundur qe te shtohen kuaj fuqi dhe moment rrotullues.
Si instalohet?
Ne fillimet e saja ndryshimi i parametrave te centralines ka qene shume me i veshtire dhe me besueshmeri shume te ulet per motorrin. Kjo ndodhte per arsye sepse centralina nuk ishte e programueshme dhe tekniket ishin te detyruar te hapnin centralinen dhe te hiqnin cipin ne menyre fizike . Kjo procedure ka shume disavantazhe, kompleksitetin e heqjes dhe vendosjes te cip-it, gjithashtu duke vendosur cip tjeter centralina humbet dhe parametrat e sigurise te vendosura nga prodhuesi. Fatmiresisht automjetet pas vit prodhimit 2000 mund te riprogramohet vete centralina origjinale e makines. E cila programohet lehtesisht nga porta e diagnozes te automjetit pa cmontuar asgje nga makina. Gjithashtu parametrat e sigurise per ruajtien e motorrit ngelen te paprekura.
Perse nuk riprogramohet nga vete prodhuesi ne kete menyre?
Prodhuesit e automjeteve duhet te lene toleranca shume te medha per arsye te ndryshimit te temperaturave ne vende te ndryshme te cilat variojne nga +50 grade celcius ne -30, duhet te plotesojne normat e ndotjes , duhet te merret parasysh se jo te gjithe i bejne intervalet e nderrimit te vajit dhe filtrave ne kohen e duhur etj.
Gjithashtu ka te beje shume dhe skema e marketingut qe ben prodhuesi.Modelet “Premium” do te kene fuqi me te larte se modelet me pak te lira. Psh nga grupi VW kemi keto ndryshime: Vw golf 5 gti ED30 ka 230 kf, seat leon cupra ka 240 kf, audi s3 ka 265 kf kurse audi tt-s ka 272 kf. Keto makina kane te njentin motorr 2.0 tfsi. Madje edhe kodi i motorrit eshte i njejte.

Çfare eshte DPF?

DPF (diesel particulate filter) , filtri I grimcave te naftes eshte nje paisje qe eshte e montuar ne sistemin e shkarkos te makinave moderne qe punojne me nafte. Kjo paisje vendoset per te ulur ndotjen dhe te permbushin kriteret e kerkuara nga komuniteti europian.

Si me cdo lloj filtri edhe filtri DPF duhet pastruar. Pastrimi kryesisht beshte ne menyre automatike nga sistemi I automjetit. Ky process njihet si rigjenerim dhe konsiston ne rritjen e temperatures te gazrave te shkarkos . Pergjithsisht ka dy lloj rigjenerimesh, rigjenerim automatic te cilin automjeti e kryen ne menyre automatike ose rigjenerim I stimuluar ku mekaniku ose vete shoferi mban makinen ne xhiro motorri te larta per nje periudhe 20-30 min. Pergjithsisht rigjenerimi I DPF karakterizohet me tym te bardhe per pak sekonda.

DPF-te kane qene ne perdorim nga viti 2003 per pergatitjen e normave te ndotjes EURO 4. Nga prodhuesit e pare te automjeteve qe e kane implementuar si teknologji jane . Peugeot , Renault dhe BMW. Kurse ne 2009 me vendosjen e normes EURO 5 u be e detyrueshme per te gjithe prodhuesit. Dhe EURO 6 ne 2014 do ta shtrengoje me shume.

Problemet qe hasen nga DPF.

Ne qofte se rigjenerimi nuk funksionon mire con ne bllokimin e DPF dhe ndikon ne performancen e makines dhe ne konsum karburanti dhe mund te te shkoje deri ne demtimin e komponenteve te tjere te motorrit. Gjithashtu nje DPF e bllokuar mund te kete edhe rrezik zjarri nga mbinxehja qe I shkaktohet skapamentos. Per te parandaluar kete rrezik centralina e makines kalon ne programin e emergjences ku motorri prodhon shume pak fuqi , sa per mos te ngelur ne rruge. Qe rigjenerimi te kryhet makina duhet te bej shpesh rruge jashte qutetit. Por pjesa me e madhe e automjeteve levizin ne qytet dhe DPF nuk arrin te futet ne ciklin e rigjenerimit.

Çfare mundesishe kam kur prishet DPF-ja?

Duke I lene pa rregulluar mund tju kushtoje me shume ne riparime shtese nga demet qe mund ti shkaktohen motorrit si pasoje do te jene te kushtueshme.

Mundesia e pare eshte qe te zevendesohet DFP-ja me nje te re te cilat mund te kushtojne deri ne 4000 euro. Dhe nuk garanton qe pas X kilometrash mos te ndodhi perseri i njejeti defekt.

Mundesia e dyte eshte qe te rigjenerosh DPF , ne kete procesh perfshihet heqja e DPF dhe djegja/pastrimi manual. Ky proces ne disa raste mund te japi rezultat te perkoheshem kur DPF nuk eshte bllokuar plotesisht.

Varjanti i trete dhe me optimali eshte eliminimi i DPF . Eliminimi behet duke hequr DPF manualisht dhe zevendesohet me nje tub inoksi. Dhe gjithashtu riprogramohet centralina e makines sepse pa riprogramim ne rast heqje DPF makina nuk punon sepse centralina kap vlera te gabuara.

Servisi jone ofron riprogramin centraline individuale per cdo makine ne menyre qe te siguroje nje punim sa me korrekt te automjetit.

Çfare eshte EGR-ja?

EGR eshte valvula e riqarkullimit te gazrave te shkarkos ne makinat moderne te naftes. Kjo ben te mundur futjen e nje pjese te gazrave te shkarkos ne motorr ne menyre qe te uli ndotjen qe shkatohet nga nafta.

Eliminimi i EGR.

Me kalimin e kohes dhe papastertite te gazrave te shkarkos EGR bllokohet dhe motorri nuk funksionon sic duhet. Kemi patur raste qe klienti ka nderruar valvulen e EGR deri ne tre here dhe pas disa mije km ka patur probleme. Faktoret kryesore qe ndikojne jane nafta e papaster dhe dhe vaji i motorrit jo cilesor. Ketu ne TAGservis ne mund ta eliminojme EGR ne menyre profesionale me ane te riprogramimit te centralines ne menyre qe te mos futi me gazrat e ndotura te shkarkos ne motorr dhe mos te ndezi llampe ne kroskot kur DPF eshte e hequr. Avantazhet jane disa qe motorrit i rritet jetegjatesia sepse nuk fut gazra te ndotura dhe temperaturat e ajrit brenda ne motorr eshte me e ulet , kjo gje sjell perfitime ne ekonomi dhe ne riprezo te motorrit.

Turbo me te medha

© Copyright 2017 TAG SERVIS TIRANA AUTO GAS